Reglament municipal de treball a distància
Procés Participatiu referent al Reglament municipal de treball a distància de l'Ajuntament de Salou
Fase finalitzada.
Entre el 2 i el 16 de març de 2022 es realitza la consulta inicial sobre la regulació del procediment d’autorització de la prestació de serveis en la modalitat de treball a distància i la seva execució mitjançant la gestió per objectius.
La Consulta prèvia consistia en el qüestionari següent, elaborat pel departament que proposa la redacció:
1.- Antecedents de la norma o disposició administrativa de caràcter general:
En el moment de la seva aprovació el TREBEP es va emmarcar dins de el procés de modernització que, amb caràcter general, estava experimentant l'Administració pública i, en particular, el sector de l'ocupació pública. Es va tractar, sens dubte, d'un nou intent per transformar l'ocupació pública, que semblava dirigir-se de forma integral a adaptar l'Administració a les necessitats de la societat a la qual servia a través de l'optimització d'aquesta gestió de l'ocupació pública, introduint conceptes com la qualitat, la millora contínua, etc.
Els desafiaments que afrontava l'ocupació pública ja amb caràcter previ a la pandèmia provenien de diferents fets. Entre d'altres, les exigències que ja imposava el trànsit d'una Administració analògica a una altra predominantment digital. Aquesta qüestió, accelerada per la pandèmia i la implantació generalitzada del teletreball de la qual donarem compte en aquest estudi, plantegen de forma irremissible una necessària nova adaptació de l'TREBEP, que permeti dins dels principis i límits constitucionals, guanyar en la flexibilitat, tecnificació i especialització necessària.
La pandèmia de COVID-19 i conseqüent declaració de l'Estat d'Alarma segons Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, s'ha convertit en urgent tota la problemàtica abans advertida, cosa que ha determinat l'aprovació i publicació de nombrosa normativa, tant estatal com de les comunitats autònomes, en un intent de contenir l'avanç de la pandèmia i regular la situació des del punt de vista no només sanitari, sinó també social i laboral. D'entre totes aquestes qüestions, destaca la normativa relativa el teletreball i l'Administració Electrònica.
2.- Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma:
No podem oblidar que el 2 d'abril de 2021 van arribar vigència plena les lleis 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del Sector Públic , i ho fan més al costat de el Reial Decret 203/2021, de 30 de març, que aprova el Reglament d'actuació i funcionament de el sector públic per mitjans electrònics, el qual desenvolupa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu Comú de les Administracions Públiques, i de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, pel que fa a l'actuació i el funcionament electrònic de el sector públic. A més, regula el dret i obligació de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, en aplicació de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i els canals a través dels quals les administracions públiques prestaranl'assistència necessària per a facilitar el accés de les persones interessades als serveis electrònics proporcionats en el seu àmbit. Amb aquestes normes es disposa definitivament que les administracions públiques han d'actuar amb mitjans electrònics i els ciutadans tenen ple dret a utilitzar aquests.
Declarat l'estat d'alarma per la pandèmia internacional del coronavirus mitjançant el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, el teletreball es va aplicar en la major part d'organitzacions públiques i privades de forma generalitzada. Amb posterioritat, el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, en què es recullen un conjunt de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de l'COVID-19, va establir com una de les mesures, el caràcter preferent de la feina a distància. Aquesta mesura va ser ampliada en la seva vigència pel Reial decret llei 15/2020, de 21 d'abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l'economia i l'ocupació i també es va recollir en el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat aprovat pel Govern el 28 d'abril de 2020.
Finalment el Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, es van establir mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball encara es continuava potenciant l'ús del teletreball si l'activitat ho permetia.
Totes aquestes mesures, com s'indicarà en els següents punts, van resultar d'aplicació també a l'Administració pública. En conseqüència el teletreball, per la situació de pandèmia, apareix en la norma com la forma de prestació que té caràcter "preferent, prioritari, forçós i urgent".
3.- Necessitat i oportunitat de la seva aprovació:
Definitivament, és amb la incorporació de l'article 47 bis de l'TREBEP, que es consolida el teletreball a les administracions públiques, a partir de la reforma efectuada pel Reial Decret llei 29/2020, de 29 de setembre, de mesures urgents en matèria de teletreball en les Administracions Públiques i de recursos humans en el Sistema Nacional de Salut per fer front a les crisis sanitària ocasionada per la COVID-19.
L'article 47 bis, se cenyeix a establir un concepte de teletreball, definir el seu exercici amb caràcter voluntari i reversible per al treballador encara que sotmès a autorització, garantir els drets de l'empleat a distància i obligar l'administració aproporcionar els mitjans tecnològics necessaris per a l'activitat, així com a controlar l'activitat mitjançant avaluació del seu compliment.
Aquesta concisió i brevetat, obliga a esperar un desenvolupament posterior i una concreció via negociació col·lectiva.
4.- Objectiu de la norma:
Regular el procediment d’autorització de la prestació de serveis en la modalitat de treball a distància i la seva execució mitjançant la gestió per objectius.
5.- Possibles solucions alternatives i no reguladores:
D’acord amb els punts anterior, regular el procediment d’autorització de la prestació de serveis en la modalitat de treball a distància i la seva execució mitjançant la gestió per objectius, és una obligació legal.
El ciutadans, organitzacions i associacions que així ho considerin, van poder fer arribar les seves opinions sobre els aspectes plantejats en el punt anterior a través del Tauler d’anuncis i edictes de l’Oficina Virtual: