Pla Municipal d'Inspecció d'Activitats
Instrument bàsic de planificació
Quant a aquest procés
Procés participatiu per a l'elaboració del Pla Municipal d'Inspecció d'Activitats.
Per acord del Ple de l’Ajuntament de Salou, de data 21 de desembre de 2022, s’aprova del Pla Normatiu Municipal (PNM) per a l’any 2023 en què es recull la proposta d’iniciativa reglamentària dels Serveis Administratius Territorials per tramitar el Pla Municipal d’Inspecció d’Activitats.
En data 23 de desembre, i seguint l’establert a l’art 133 de la Llei 39/2015, de 1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, s’acorda l’obertura del procés participatiu de l’esmentat Pla Municipal.
El procés participatiu consta de diferents fases:
Fase 1: Consulta pública prèvia en què es podran presentar les propostes i suggeriments en relació al qüestionari següent:
1.- Antecedents de la norma o disposició administrativa de caràcter general:
La redacció i aprovació d’aquest pla d’inspecció d’activitats comunicades es fomenta en la normativa de règim local i, molt especialment, en els articles 41 i 44 de la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica. L’objectiu és crear un entorn més favorable a l’activitat econòmica i facilitar la competència i la inversió, d’acord amb la normativa de procediment administratiu i el model català d’administració electrònica. Alhora, també permet protegir especialment l’economia productiva, l’activitat dels emprenedors autònoms i la de les petites i mitjanes empreses, tal com determina l’article 45.5 de l’Estatut d’autonomia.
2.- Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma:
El Pla d’inspecció es l’instrument bàsic de planificació, en el que es concreten les actuacions en l’àmbit de la inspecció de les activitats econòmiques que es desenvolupen al municipi, atenent criteris objectius i al principi de discrecionalitat, per assolir les finalitats previstes per part de l’Ajuntament.
Es planifiquen les inspeccions de les noves activitats sotmeses a comunicació i aquelles activitats en funcionament, habilitades per a la seva explotació en règim de llicència o comunicació.
El Pla prioritza les finalitats proposades per la Corporació de forma que la seva execució respongui a aquestes, en funció dels criteris que s’estableixen com tipus d’activitats, amb incidència en la seguretat de les persones, caire musical, o aquelles que poden incidir en la convivència o alarma social.
3.- Necessitat i oportunitat de la seva aprovació:
Per tal de garantir que totes les activitats compleixin amb la normativa i els requisits de seguretat, protecció del medi ambient, salubritat, contaminació lumínica i acústica, es fa necessària l’aprovació d’una eina fonamental com és el Pla d’inspecció d’activitats, per un període de 4 anys, amb la finalitat principal de garantir el compliment de la normativa ambiental i especialment pel que fa a la contaminació acústica i a la prevenció d’incendis. S’implementarà mitjançant quatre programes d’inspecció de caràcter anual, i al final de cada any s’elaborarà una memòria que permetrà avaluar el nivell d’execució del pla i els seus resultats.
4.- Objectiu de la norma:
Les inspeccions tenen per objecte verificar que les activitats s’ajustin a les comunicacions presentades pels seus titulars i que compleixen la normativa vigent que els sigui aplicable, així com les activitats sobre les quals s’ha presentat una denúncia i es detecten deficiències o aspectes a esmenar.
5.- Possibles solucions alternatives i no reguladores:
No existeixen.
Fase 2: Propostes a l’esborrany del Pla Municipal d’Inspecció Urbanística. Un cop analitzades les aportacions i suggeriments formulats en la consulta prèvia, els Serveis Territorials Administratius elaboraran un esborrany del Pla Municipal d’Inspecció Urbanística, al qual s’hi podran fer aportacions i suggeriments.
Fase 3: Retiment de comptes que constarà del document de conclusions un cop finalitzat el procés participatiu, i rebudes les consideracions ciutadanes, organitzacions i associacions.
Compartir: