Modificació de l'Ordenança de civisme i convivència ciutadana, la modificació de l'Ordenança de tinença d'animals i l'aprovació de l'Ordenança de platges
Procés participatiu ex. article 133 de la Llei 39/2015 relatiu a la participació dels ciutadans en el procediment d'elaboració de normes amb rang de Llei i reglaments.
Quant a aquest procés
Obertura del procés participatiu article 133 de la Llei 39/2015.
Vista la voluntat municipal de modificació de l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana, la modificació de l’Ordenança de tinença d’animals i l’aprovació de l’Ordenança de Platges, d’acord amb l’establert al Pla Normatiu exercici 2024.
1.- Antecedents de la norma o disposició administrativa de caràcter general:
L'Ajuntament de Salou, amb la participació del Patronat Municipal de Turisme de Salou, és el responsable del Sistema de Gestió de Platges per a l'obtenció de diferents distintius i certificacions mediambientals i de qualitat a les platges de Salou.
Actualment oneja la Bandera Blava a les platges de Llevant i dels Capellans, la Q de Platges o UNE-ISO 13.009:2016 a la platja de Ponent i a la de Llevant, la SAFE TOURISM CERTIFICIED (de l'ICTE) a la platja de Ponent i a la de Llevant, i la ISO 14.001:2015 a nou de les platges i cales del municipi: platja de Ponent, de Llevant, dels Capellans, Llenguadets, Llarga, de la Penya Tallada, de la Font, de la Vinya i dels Crancs.
Aquestes distincions i certificacions es basen en el compliment de diferents guies i de normes que es van actualitzant periòdicament, modificant i canviant les recomanacions i les exigències o obligacions.
2.- Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma:
La platja de Salou és el principal recurs turístic del municipi, pel que s'hi dedica permanentment un gran nombre de recursos; esdevenint el producte turístic principal i és la base per a la gestió d'altres recursos i productes turístics.
Pel que entenem que un àmbit amb aquesta importància i de complexa gestió té la necessitat de tenir una norma de gestió o ordenança pròpia.
La gestió dels diferents distintius i certificacions que actualment han obtingut les platges de Salou recomanen i, es preveu que en breu obliguin, a tenir una ordenança pròpia de platges.
Específicament, la guia actual per al 2024 per a la distinció amb Bandera Blava de les platges de Salou, un reconeixement amb molt de valor internacional, recomana que existeixi una ordenança de platges. I es preveu que en un futur proper passi a ser obligatori. Actualment els requisits que es demanen per a l'obtenció dels distintius i certificats estan contemplats en diferents punts i/o apartats en altres ordenances o normes municipals.
Altres municipis i destinacions tenen ordenances municipals pròpies per aquest àmbit de gestió.
Pel que la tramitació d'una ordenança de platges pròpia de les platges englobaria en una única norma tot el que té relació amb la gestió de les platges de Salou. I s'avançaria a la futura necessitat de que es demani com a requisit per a l'obtenció de distintius i normes.
3.- Necessitat i oportunitat de la seva aprovació:
Amb l'inici dels objectius establerts amb la nova corporació sorgida de les eleccions del maig del 2023, pel període 2023-2027, es va establir la voluntat d'establir noves iniciatives a les platges de Salou com a platges aptes per a gossos, platges accessibles, platges sense motor, platges sense fum, platges naturistes, ... pel que es presenta l'oportunitat d’actualitzar la normativa que té com a objectiu l'àmbit d'actuació de les platges de Salou. I poder donar, a més, accés a aquests nous tipus d'usos i de permisos.
A més a més, s'ha de tenir en compte els canvis de normatives d'instàncies superiors, com les directrius sobre la tinença d'animals de companyia i d'altres que fan necessari ajustar la normativa local.
Conseqüentment, caldrà modificar les ordenances de tinença d'animal i de civisme i convivència per a mantenir coherència i sistemàtica normativa.
4.- Objectiu de la norma:
L'objectiu de la norma és el de regular de forma integrada totes les necessitats i aspectes relacionats amb les platges de Salou que actualment no estan previstes a cap altra norma i incloure els aspectes que actualment no es tenen previstos en aquestes altres normes.
Les ordenances han de recollir: els usos, els temes higiènics i sanitaris, les normes de protecció ambiental (com per exemple l'acumulació de vegetació marina a les platges), termes de qualitat de serveis, el codi de conducta per als usuaris, el codi de seguretat, les prohibicions (prohibir l'accés a les platges dels vehicles a motor, prohibir els abocaments d'escombraries, prohibir la pernoctació i l'acampada a les platges, etc.), les sancions associades, ser accessibles per als usuaris de les platges (la informació de la pesca recreativa, regular la presència d'animals a la platja), etc.
Cal tenir en compte que la Llei 7/2022, del 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular habilita als consistoris a regular la prohibició de fumar a les platges del municipi i sancionar les infraccions que contravinguin aquestes restriccions.
5.- Possibles solucions alternatives i no reguladores:
No es tenen previstes.
Compartir: